HTML

bangkok hilton

Friss topikok

  • bèla: lesz meg itt bejegyzes, vagy csak a kepeket figyeljuk? (2009.04.01. 11:22) we SELECT ALL - sooner or later - we DELETE ALL
  • _karmapolice_: @vl: máshol sem... akkor inkább facebook/twitter. (2009.03.19. 17:47) Zarojelben
  • máty: @gordon: én mindenesetre láttam KV-t eltűnni a szemem elől a reptéren / igaz, azóta képeket is app... (2009.03.17. 15:31) Out of Bangkok - Ayutthaya
  • máty: kicsit leálltatok a híradással... kíváncsian várjuk a folytatást... kicsit már itt is süt a nap de... (2009.03.10. 18:44) Bangkok es a bangkokiak - szerintunk
  • Sárim: Hello, fiatalok!:-) Velünk semmi nincs. És ti?Sehogy? Puszik linyókata & Sári (2009.03.09. 21:53) Helo Sun

Linkblog

Archívum

Out of Bangkok - Ayutthaya

2009.03.13. 09:26 *zed

Idokozben elhagytuk  Bangkokot, sirva-zokogva, mert bar az okos forumok szerint itt eleg masfel-2 nap, mi 1 het utan is cask ugy birtuk megtenni, hogy mar elore tudjuk, es varjuk, mikor jovunk vissza ujabb 1 hetre.

Ayutthaya

Az utikonyvek szerint one day trip. Am belepve a szallasunkra rogton realizalodott, hogy itt is tobbet maradunk, ugyanis az tenyleg  levett minket a labunkrol, mert:

 

-      A szobank majdnem nagyobb, mint otthon a lakasunk, benne egy oriasi King Size Bed, ami 1 het veronnal valo kozos alvas utan igazi feludules eselyet hordozta magaban. (Hogy ertsd: veron nappal egy folyamatosan mosolygo halacska, am ejjel egy partra vetett, vergodo balna, es hogyha epp elalszik, tuti, hogy felorankent- biztos, ami biztos - delfinezik egyet. Es ezt nem ugy teszi, mint az egymas mellett szocializalodott emberek, finoman, egyik oldalarol a masik oldalara fordulva, hanem minden elojel nelkul, az ejszaka folyaman tobbszor, kiszamithatatlan idopontban, trambulinkent hasznalva az agyat, jobbjarol, baljara ugrik, az egyebkent kozosen fizetett agyon.)

-         A szobakulcsot a helyere teve, nemcsak a legkondi es a vilagitas indul azonnal, hanem a tv is bekapcs a thai MTV-vel, rajta az aktualis csing-csung slagerrel. Es ez meg egy olyan embert is meghat, aki majd 1 evtizede kitiltotta a tv-t az eletebol.

-         Alabb a link, azoknak, akik szerint egy tulelo turara jottunk:www.limaplace.com

 

Es amiert valojaban ide jottunk: azok az osi romok. Ayutthaya viragkoraban 1 millioan laktak itt, tobben, mint ekkoriban Londonban. Aztan 1 ev leforgasa alatt a laoisziak leoltek mindenkit vagy elvittek rabszolganak. Alig par ezer ember maradt a porig egetett varosban. Ez nagyon kemeny es szomoru, de a latnivaloknak jot tett. Erezni rajtuk az evszazadok korat, mert meg nincs skanzen jelleguen tuchtigre felujitva, mint az osztrak kisvarosok vagy a millio bangkoki ciganystrand.

 

Hogy ertsd: veron mindenert rajong, ami csillog, mint egy cigany – ezt o mondja magarol. Es Bangkok tele van csilli-villire felujitott wat-okkal (ezek az itteni templomok), melyek kulseje telerakva millionyi uveg lappal es egyeb fenyes felulettel, ettol valoban olyanok a szikrazo napsutesben, mint egy bizsu nagyker.

A templomok korul csempezett eloterek es a tikkaszto negyven fok + para miatt akar  a Palatinus termal reszlegen is lehetnenk.

 

Tehat Ayutthaya varokzasaink szerint megmutatja Thaifold valodi tortenelmi multjat, abbol a korbol, amikor meg ez volt a fovaros. Mar csak fel kell fedezni. Erre 2 lehetoseg adodott:

 

  1. Vagy - mint mindenki mas – fizetunk orankent 200 Bahtot, ami napi szinten kozel 8000 ft, hogy megnezzuk tuk-tuk-kal a 32, egymastol kilometerkere levo latnivalot, am ez messze meghaladna a napi koltsegvetesunk. Hiszen tovabbra is hangsulyozzuk, nem Neckermanos turistak vagyunk.
  1. Vagy bemegyunk a helyi busszal a varosba, es ott gyalogolva, vagy ahol van busszal, ugyanezt megtesszuk kb 5 nap alatt, de akkor meg az idonk banja.

Ezeket merlegelve felmerult bennunk, hogy szimplan maradunk a szuuuper szallason, kihasznalva a King Size Bed minden elonyet es a dvd kolcsonzes lehetoseget, melynek napi dija 10 Baht (66,6 ft).

 

Es varatlanul adodott egy 3. lehetoseg:

 

A hotelunkben kerekpar berelheto napi 50 Bahtert (330 ft).  Noi city bike, nagymama kosarral, de a celnak megfelel. Gondoltam en ezzel bejarom es kipipalom Ayutthayat, mig veront a szallason hagyom, kettesben a King Size Beddel. De ekkor veron erthetetlenul azzal allt elo, hogy o is jon velem kerekparral. Es ismerve veron biciklihez fuzodo viszonyat, ezen totalisan meglepodtem, majd hogy errol letegyen, kertem egy bringat tesztelesre neki. 

 

Az meg hagyjan, hogy valaki a kanyarokat nem birja tartani, de hogy veronnak meg az egyenesekkel is komoly gondja legyen…igy en biztos lettem benne, egyedul kell a nyakamba vennem a varost es a biciklit. (oke ez kepzavar, de remelem, ertitek)

 

De veron tovabbra is eroskodott, hogy jonni akar. A biztonsag kedveert azert hozzatette, hogy megvan annak a realis eselye, hogy egyszerre fog megvakulni, napszurast kapni es arokba fordulni.

 

Marcsak egy terkepet kellett beszerezni, a mission impossible-hoz. De ez ujabb akadalyokat jelentett. Ugyanis a thai-ok angol nyelvtudasarol a kovetkezoket kell tudni:

-          van a kezdo

-          van a halado

-         es a szuperhalado (hotel recepciosok, turista infosok es museum guide-ok) Ha toluk barmit kerdezel angolul, jo esellyel ugyanazt ismetlik meg, majd bologatnak. Ergo korantsem lehetsz benne biztos, hogy ertik, mi az, amit akarsz.

 

Ezert belepve a recepciora, 2-t jelezve az ujjaimmal ramutattam a kintlevo terkepre, es mondtam: SAME-SAME.

 

Majd jott a valasz: LAST-LAST.

 

Es recepciosunk mar nyitotta is ki, bejelolve rajta a legfobb latnivalokat. De mindekozben nemcsak a wat-okat jelolte, hanem valamilyen erthetetlen okbol a nyalat is racsorgatta (oke, nagyon meleg volt, de ez eddig meg nekunk sem sikerult).

Majd elovett egy zsebkendot, en biztam benne, hogy a nyalat takaritja el, de nem… csak a homlokat torolte meg.

 

Kezunkben Ayutthaya utolso kincskereso (nyalas) terkepevel, verge indulhattunk. ..volna. De az elso meterek megtetele utan, kosarambol kikapta a szel, es egyenesen a legmocsarasabb patakpartra vitte a csalanok koze.

Jeeezusom, es meg csak epphogy elindultunk, raadasul veronnal. Na, erre a helyzetre irna a wikipedia, hogy ESELYTELEN.

 

Most persze hosszan beszamolhatnank, hogy mennyi csodat lattunk, de errol majd szemelyesen fotokkal es mozgokeppel.

 

A 2 nap tanulsaga megsem ez volt.

 

Hanem az, hogy veron hogy a francba volt kepes egy nyomi bringan, thai forgalomban, tuzo napon vagy kozvilagitas nelkuli utcakon, 40 fokos kanikulaban, nem ritkan orakig kaja es viz nelkul osszesen 60 kilometert letekerni, ami a helyi utviszonyokat ismerve, meg nekem is teljesitmenyszamba ment.

 

Ugyan a masodik nap vegere veron nemet turista lett, (en pedig egy nyar vegi bringafutar), de teljesitette a tavot. Igy komolyan gondolkodom, ha igy fejlodik aprilis vegere benevezem egy Bangkok Pattaya iron man-re. Ha addig kiderul, hogy uszni is igy tud.

 

 

 

 

 

 

 

 

10 komment

Címkék: bicikli ayutthaya thaifold

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinthailand.blog.hu/api/trackback/id/tr85999548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

máty 2009.03.13. 10:23:29

Hát el vagyok ájulva. Mondjuk nekem nem kell bemutatni Veront, tudom jól, mi a különbség a nappali + az éjjeli változata közt. Amitől megolvadt a szívem, az a bicikli! Mondtam én mindig, h a legjobb közlekedési eszköz a világon. Szabad vagy, bárhová elérsz. De ezt azért én sem gondoltam a kislányomról! És hát csodás helyek lehetnek, tényleg, és nyilván azt le sem lehet írni, amit éreztek, meg ami a pillanatokban történik, meg amikor Rátok néz 1 thai ember, stb. Azt hiszem, én is kezdek szervezni egy nagy utazást magamnak. De lehet, hogy csak Visegrád lesz belőle... Egy baj van BZ bejegyzésével, hogy nem lehet hangos röhögés nélkül bírni!

máty 2009.03.13. 10:34:42

Tényleg szupernek tűnik föl ez a szállás!

verespalne 2009.03.13. 11:00:08

én is nagyon büszke vagyok verára! keresi személyisége határait, most megismerkedett egy új oldalával.

tutuka · http://kockagyar.hu 2009.03.13. 11:22:57

hazajönnek és együtt bicikliznek majd az anyukájával kocsmáról kocsmára. és lesz CM-es pólója is.

máty 2009.03.13. 12:45:39

hát ez a tutuka nagyon kedves
de milyen az a CM-es poló?

.:*zed:. 2009.03.13. 13:36:17

CM-es polo: DM-es (Drogerie Markt) polo hibasan nyomva.

veron 2009.03.13. 13:38:18

Aha aha, itt valaki nagyon jo fej. a CM-es polo az, amit a Critical Masson, a szar bringafelvonulason osztogatnak, amit en gyuuuulolok.

máty 2009.03.13. 13:42:38

hát én nagy bicikli-fun vagyok
de az ilyen tomegvonulásokat én is utálom
épp az a jó a bringában, h magad vagy...
vagy akár Ayutthaya-ban

gordon 2009.03.17. 13:57:06

ez valóban fantasztikus. bár még mindig kételkedem benne hogy nem a kálvária térről írjátok a blogot. ugyanis a fotokat még nem lattam. Vera nekem hozhatsz vmi szep dolgot de ne csilivilit.

máty 2009.03.17. 15:31:17

@gordon: én mindenesetre láttam KV-t eltűnni a szemem elől a reptéren / igaz, azóta képeket is applikáltak...
süti beállítások módosítása